Chris Smith (R-Hamilton, N. J.) izabran je 1980. za predstavnika četvrte Kongresne izborne jedinice države New Jersey iz redova Republikanske stranke. Trenutačno izvršava svoj devetnaesti dvogodišnji mandat u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a. U trenutnom 115. sastavu Kongresa, Chris Smith djeluje kao visoki član Odbora za vanjsku politiku; predsjednik pododbora Africa, Global Health, Global Human Rights and International Organization; supredsjedatelj i najviše rangirani član dvostranačke Komisije Senata za sigurnost i suradnju u Europi (CSCE) i dvostranačke izvršne Komisije Senata za Kinu. Svojedobno je bio i posebni predstavnik za područje trgovine ljudima za Parlamentarnu skupštinu OSCE-a (Organization for Security and Co-operation in Europe/Organizaciju za sigurnost i suradnju u Europi, op. p.). Također, bio je i na čelu Odbora za veterane (dva mandata) i Pododbora Ministarstva vanjskih poslova za ljudska prava i međunarodne aktivnosti te Pododbora za Afriku.
Republikanac Smith dugo je predsjedao brojnim dvostranačkim klubovima zastupnika (radnim skupinama) u Kongresu, uključujući i pro-life skupine tijekom 34 godine, za autizam 18 godina (suosnivač), Alzheimerovu bolest 16 godina (suosnivač), Lajmsku bolest 12 godina (suosnivač), Spinu bifidu 12 godina, trgovinu ljudima 12 godina (suosnivač), izbjeglice 12 godina, borbu protiv antisemitizma, a danas je član međuskupina za BiH, Ugandu i Vijetnam.
Prema neovisnoj organizaciji za praćenje zakonodavstva i izbornih procesa u SAD-u, Govtrack, od listopada 2016. Smith zauzima drugo mjesto među 435 članova Predstavničkog doma u zadnja dva desetljeća prema broju napisanih zakona. Prema službenoj stranici Congress.gov, Smith je autor četrdeset i dva zakona.
Smithov međunarodni zakon Megan’s Law za sprječavanje iskorištavanja djece i druge seksualne zločine prethodnim informiranjem o kretajućem seksualnom prijestupniku usvojila su 2016. oba Doma Kongresa i donijela zakon koji štiti djecu u SAD-u i širom svijeta od osuđenih pedofila koji putuju unutar ili izvan SAD-a bez znanja policije. Zakon je okrunio osam godina dug trud da se napokon donese međunarodni zakonski propis koji se temelji na trenutnom saveznom i međunarodnom zakonu Megan’s Law u svih pedeset država, a koje obvezuju na javno informiranje kada seksualni prijestupnik dođe u neko američko naselje.
Smith je autor 265 milijuna dolara vrijednog Zakona o istraživanju i liječenju matičnim stanicama iz 2015. koji je omogućio financiranje s 265 milijuna dolara petogodišnjeg istraživanja i liječenja pomoću krvlju pupkovine i matičnim stanicama.
Napisao je i prvi Zakon o istraživanju i liječenju matičnim stanicama iz 2005. koji je diljem zemlje utemeljio program za etično istraživanje i liječenje pomoću krvi pupkovine i stanica koštane srži. Taj ključni zakon ponovno je odobren u rujnu 2010. za dodatnih pet godina.
Smith je 2014. ugledao plodove svojega petogodišnjega rada u odlomku Doma i Senata koji su donijeli i njegov značajni Sean and David Goldman International Child Abduction Prevention and Return Act (Međunarodni zakon o sprječavanju otmice djece i njihovu povratku,) koji pomaže vratiti nezakonito odvedenu američku djecu izvan SAD-a
Također 2014. Smithov prijedlog zakona Autism Collaboration, Accountability, Research and Education Act (CARES/Zakon o suradnji, odgovornosti, istraživanju i edukaciji o autizmu) prošao je Dom i Senat te je stupio na snagu. Zakon s 1,3 milijardom dolara kroz pet godina financira istraživanje uzroka autizma.
U listopadu 2011. godine i Smithov zakon Combating Autism Reauthorization Act (CARA/Zakon o borbi protiv autizma) stupio je na snagu, kao nastavak zakona Autism Statistics, Surveillance, Research, and Epidemiology Act (ASSURE/Zakon o statistici, istraživanju i epidemiologiji autizma) iz 2000. godine.
Autor je i triju ključnih američkih zakona protiv trgovine ljudima, uključujući i Trafficking Victims Protection Act iz 2000. godine, opsežnoga zakona za suzbijanje suvremenoga ropstva, zaštitu žrtava i povećanje građanskih i kriminalnih kazni protiv krijumčara, kao i više zakona za zdravlje veterana, obrazovanje i olakšica za beskućnike, povećanje sigurnosti veleposlanstva, promicanje demokracije, vjerskih sloboda i zdravstvene skrbi.
U vrijeme hrvatske borbe za samostalnost i obrane tijekom Domovinskog rata, podržavao je ideju demokratske i neovisne Hrvatske te podupirao nastojanja za ostvarenje njezine suverenosti.